Дума на годината за 2020-та

И ето че посрещнахме Новата 2020 година, с шеги и закачки, с тъга за отминалите дни, с равносметка за постигнатите цели и с поглед към недовършените дела. 2020 година ще бъде специална - високосна, в очакване на ново десетилетие, оцветена в класическо синьо, белязана с лични празници и вдъхновена от нови идеи. За 2020 решихме нашата дума на годината да бъде милосърдие.

Милосърдие означава да отвориш сърцето си за милост. Милост към живите, към болните, към нужнаещите се, към ближните и към чуждите... милост за всеки. Милосърдие е позабравена българска дума, а дефицитът на милосърдие в обществото ни е драматичен.

СЗО обяви 2020 година за година на медицинската сестра и акушерката. Годината не е избрана случайно, прези 200 години е родена Флоранс Найтингейл - английска медицинска сестра, която поставя основите на съвременната сестринска грижа. До към 1952 година в България е имало милосърдни сестри, след което името се сменя и длъжността става медицинска сестра.

През годината ще говорим често за милосърдие, а също и ще ви запознаваме системно с исторически факти, както и с компетенциите на медицинските сестри и акушерките, в израз на нашата подкрепа към инициативата на СЗО. Призоваваме всички колеги - лекари, акушерки, медицински сестри, здравни специалисти и общественици, да се присъединят към нашата иницитива. Нека милостта ръководи сърцата ни.