Омега-3 за здравето на вашето бебе

Наред с другите важни витамини и минерали, които една бъдеща майка трябва да си набавя, от ключово значение е и достатъчният прием на Омега-3 мастни киселини. Те се съдържат в по-големи количества в някои морски студеноводни риби, като херинга, сьомга и др., които е препоръчително да присъстват в диетата ни поне два пъти седмично. Част от докозахексаеновата киселина (DHA) се поема от плода чрез плацентата, ето защо е препоръчително бъдещите майки да увеличат хранителния прием на тази важна съставка (с около 200 mg дневно над количествата, които по принцип приемат). DHA e необходима на плода и на новороденото, защото участва в изграждането на мозъчните структури и очната ретина.

Омега-3 мастни киселини за вашето бебе

По време на бременност и кърмене, добрата диета е особена важна, както за здравето на майката, така и за това на бебето. В допълнение към ежедневния прием на витамини и минерали, всяка бременна е желателно да увеличи и приема на Омега-3 мастни киселини. Богати на Омега-3 мастни киселини са морските риби като сьомга, херинга и скумрия. Вегетарианците пък могат да си набавят от някои видове ядки, като орехите например.

Рибните продукти като източник на Омега-3 мастни киселини обаче крият известни рискове, тъй като някои риби живеят и се хранят в замърсена среда, съответно натрупват в себе си тежки метали и други не толкова полезни вещества.

Как се развива бебето зависи от много фактори и започва още от утробата. Разбира се, най-добрият начин, по който бъдещата майка може да повлияе това да се случи, е чрез правилната диета, тъй като чрез пъпната връв към бебето преминават абсорбираните хранителни вещества от майката, включително и така важните за организма Омега-3 мастни киселини. Приблизително от 50 mg до 60 mg докозахексаенова киселина (DHA) се предава на бебето ежедневно от плацентата. По тази причина към препоръчвания дневен прием на Омега-3 мастни киселини за възрастни, бъдещите майки трябва да приемат допълнително още 200 mg DHA дневно.

Защо бебето преди раждане и кърмачето имат нужда от Омега 3-мастни киселини?

Омега-3 мастните киселини се намират в значително количество в нашия мозък и в ретината на окото. В утробата, Омега-3 мастните киселини се използват като градивен елемент за изграждането на тези органи.

В последствие Омега-3 мастните киселини са особено важни и за развитието на кърмачето, което продължава да получава небходимите количества от майката, но вече чрез майчината кърма.

В Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив можете да получите консултация от висококвалифицирани специалисти по всички въпроси, свързани с бременността, раждането и отглеждането на детето.