Подготовка за посещение при лекар - втора част

Бременна сте. Честито! Започва вашето удивително пътешествие и за нас ще е чест и удоволствие да сме ваши спътници. В тази статия ще се опитаме да ви дадем някои практически насоки, за да можете да се подготвите за посещението при лекаря.

Трябва ли да нося нещо специално за прегледа?

Освен медицинската документация, нищо друго не ни е нужно. Ние ще ви дадем запис на прегледа на диск, брошура за проследяване на бременността, амбулаторен лист, снимки от прегледа и фактура, ако ви е необходима. Можете да платите в брой или с карта - ние разполагаме с ПОС терминал за картови плащания. Не работим по договор с НЗОК. Можем да издадем всички необходими документи, ако имате допълнително здравно застраховане.

Възможно ли е на прегледа да присъства и друг човек, например член на семейството или приятел?

Бременността е прекрасно събитие, а очакването на новия живот носи радост не само на майката, но и на нейните близки. Ние приветстваме споделянето на тази емоция, затова с удоволствие посрещаме придружителите на бременната жена.

Мога ли да доведа вече роденото си дете на прегледа?

Разбира се. Ще се изненадате колко умни са децата, колко много неща разбират, а ултразвуковият преглед по време на бременност е една чудесна възможност за тяхното обучение, която ние използваме при всеки удобен случай. Често по време на бременността на мама и подготовката за посрещане на новия живот детето се чувства пренебрегнато и развива излишна ревност към бъдещото братче или сестричка. Ако не го изолирате от процеса на проследяване на бременността, това ще му помогне по-лесно да разбере защо част от вниманието на родителите е отклонено в друга посока.

Когато водите детето със себе си, вие му преподавате важни уроци - да не се страхува да посещава лекар, да бъде съпричастно към особеното състояние на мама, да помага и да се радва на бъдещия член на семейството. Ние с удоволствие ще му помогнем да научи основни неща от анатомията на човека, в зависимост от неговата възраст. Можем да му дадем снимка от прегледа, за да я занесе в училище или да се похвали на баба. За по-голямото дете това ще е вероятно първи урок по отговорно родителство.

Детето няма ли да пречи на прегледа?

Децата никога не ни пречат. Нашата мисия е да се грижим за детето в неговото вътреутробно развитие и да посрещаме новия живот в родилната зала. Затова и присъствието на деца на прегледа е удоволствие за нас. Нашият комфорт няма да бъде нарушен от малко шум или детски въпроси, нито присъствието на дете ще ни попречи по някакъв начин да си свършим професионално работата. Ако е малко дете, осигурете придружител, който ще го държи и наблюдава.

Ако има проблем, как това ще се отрази на детето?

За съжаление, понякога по време на прегледа се откриват проблеми, които изискват повече внимание и подробно обяснение. Когато тези неща не са подходящи за детската психика, можете да бъдете сигурни, че първо ще помолим детето да излезе от стаята и тогава ще съобщим тревожната новина на майката. Ако детето е без придружител, нашият персонал е обучен да се грижи за него, докато трае консултацията.

Всяко дете на подходяща възраст ще получи подарък от нас - информационна книжка "Бъди в час по репродуктивно здраве" за момче или за момиче. Тя е част от кампанията на сдружение "Зачатие" за профилактика и превенция на бъдещи репродуктивни проблеми.

Как протича прегледа по време на бременност?

В ранните срокове на бременността е възможно да ви предложим преглед с вагиналната сонда. Този преглед е безопасен и не крие рискове за аборт - споменаваме това заради обичайните притеснения на бременнните относно вагиналния преглед. В по-късните срокове на бременността стандартно прегледите се правят през корема на бременната жена, с изключение на прегледа за оценка на маточната шийка - той отново е през влагалището.

Какви други изследвания са необходими, освен ултразвуков преглед?

При някои пациентки, които не са направили профилактичните изследвания преди бременност, ще предложим да се направят при посещението за ултразвуковия преглед. Ние можем да вземем всички биологични проби, които са необходими, в това число вагинален секрет, кръв, урина и други, и да ги транспортираме до лабораториите, с които имаме договорни отношения.

Мога ли да запиша час само за училището за бременни?

Дори да не сте наш пациент, можете да посетите нашето индивидуално и безплатно училище за родители. Занятията се провеждат в удобно за вас време, което трябва да уточните при записването на часа. Бащите са добре дошли!

Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив предлага на своите пациенти проследяване на бременността с висококачествена апаратура и от специалисти със сериозна квалификация и опит в областта.