Практически съвети към бременните жени в разгара на грипния сезон

Жените по време на бременност и скоро след раждане, попадат в рисковата група хора, които са по-податливи към грипната инфекция и могат да развият по-сериозни усложнения. Това е така заради естествените промени в имунната система по време на бременност, както и промените в сърдечната и дихателна системи. Някои от усложненията могат да наложат болнично лечение. Освен това грипът по време на бременност може да застраши бебето и да доведе до преждевременно раждане.

Профилактика

Няколко практически съвета ще ви помогнат да се предпазите от инфекция, както и да не разпространявате вирусите, ако сте заразена:

1. Пазете се

Избягвайте близък контакт с болни хора. Когато сте болни, стойте на разстояние от другите, за да ги предпази от зараза. Ограничете до минимум престоя в затворени пространства с много хора, като ресторанти, концертни зали, превозни средства и т.н. Ако това е неизбежно, носете маска.

2. Мислете за другите

Ако е възможно, вземете болничен или отпуск и не ходете на работа или училище, докато боледувате. Това ще помогне за предотвратяване на разпространението на болестта. Ако сте работодател, информирайте работниците си как да се предпазват себе си и колегите си.

3. Боледувайте отговорно

Покривайте устата и носа си с кърпичка, когато кашляте или кихате. Това ще ви попречи да заразите околните чрез миниатюрните капчици телесни течности, чрез които вирусите се разпространяват лесно и бързо.

4. Мийте ръцете си

Честото миене на ръцете ще ви помогне да се предпазите от микроби. Измивайте ръцете си със сапун, като търкате в продължение на поне 20 секунди, след което изплакнете обилно с течаща топла вода. Ако в момента нямате достъп до сапун и вода, използвайте дезинфектанти на алкохолна основа.

5. Не пипайте лицето си

Често микроорганизмите се разпространяват, когато човек докосва замърсени повърхности или обекти и след това пипа очите, носа или устата си.

6. Чистотата е здраве

Почистването и дезинфекцията на повърхности и предмети, за които има вероятност да бъдат замърсени с микроби като грипния вирус, може да помогне за забавяне на разпространението на инфекцията.

7. Други полезни съвети

Спете повече, избягвайте стреса, не се преуморявайте, пийте много течности и се хранете здравословно, това помага за възстановяване на организма при заболяване. Тези здравни навици ще ви помагат да се предпазвате и от други инфекциозни заболявания.

Лечение

Навременното лечение е от изключителна важност, за да се избегнат усложненията. По време на бременност има редица групи лекарства, които могат да бъдат приемани без опасност за плода, затова веднага потърсете помощ при някои от следните симптоми:

  • Затруднено дишане (задух)
  • Болка или тежест в гърдите или в корема
  • Внезапно прилошаване, световъртеж, замаяност
  • Тежко или упорито повръщане
  • Висока температура, която не се повлиява от противотемпературни препарати
  • Намалени или липсващи детски движения

Противогрипната ваксина може да се прилага по време на бременност.

Целият екип на Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив ви пожелава да посрещнете Новата 2017 година в добро здраве и с отлично настроение!