Тест за околоплодна течност
Преждевременното пукане на  околоплодния мехур /ППОМ/ преди 37 г.с. се среща в около 10% от бременностите и представлява тежко усложнение, което изисква спешна хоспитализация и терапевтични мерки за балансиране на риска от продължаване на бременността. Рисковете от ППОМ са свързани с неонатални проблеми, като преждевременно раждане, пролабиране на пъпна връв, абрупцио на плацентата, инфекция и фетален дистрес. pb_test.gif

Защо и как се изследва

Късната идентификация на ППОМ води до забавяне на необходимите акушерски мерки. Обратно, фалшивата диагноза ППОМ може да доведе до ненужни интервенции. Затова коректното и навременно откриване на този проблем е от решаващо значение за пациента и от критична важност за клинициста.

Тестът открива специфичния за амниотичната течност протеин PAMG-1 /плацентарен α-1 микроглобулин/, който се експресира от клетките на децидуалната част на плацентата. Използването на високо чувствителни моноклонални антитела позволява откриването и на много ниски концентрации от протеина в цервико-вагиналната секреция. Изследването е подобно на стандартен гинекологичен преглед и не крие рискове за бременната и за бебето.

Ограничения при теста

За точен и качествен разултат трябва да бъдат спазени следните условия:

  • поне 6 часа преди провеждането на теста не трябва да са поставяни лекарства или дезинфектанти във влагалището
  • силно вагинално кървене може да компрометира теста
  • ако от момента на изтичане на амниотична течност са минали повече от 12 часа, е възможно тестът да е негативен заради денатурация на антигените, затваряне на руптурата и преустановяване на изтичането и други фактори, затова в такива случаи, когато има клинични данни за ППОМ, тестът трябва да се повтаря периодично
  • точността на теста не се влияе от вагинални или уринарни инфекции, както и от наличието на сперма във влагалището

Кога излизат резултатите

Извършването на теста отнема 15 минути. Резултатът може да бъде:

  • положителен - има изтичане на околоплодна течност
  • отрицателен - няма изтичане на околоплодна течност

В Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" - Пловдив можете да направите тест за определяне на амниотична течност при съмнение за пукнат околоплоден мехур като част от оценката на риска от преждевременно раждане.