Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

Националната АНТИСПИН кампания “Презерватирай се”

В България към 25.11.2010 г. официално в Министерство на здравеопазването са регистрирани общо 1252 ХИВ-позитивни лица.

Реалният брой на инфектираните хора обаче е около 4000. Това сочат изчисленията на системата за научна оценка и прогноза на епидемията, разработена от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Разликата в броя се дължи на продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта - между 5 и 10 години. По тази причина една значителна част от хората не знаят, че са инфектирани.

Националната АНТИСПИН кампания “Презерватирай се” се организира за седма поредна година по инициатива на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването и Коалиция “АНТИСПИН”.

Кампанията е насочена приоритетно към младите хора, а целта й е да популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ. Мотото на кампанията “Презерватирай се” цели чрез игра на думи по оригинален  начин да привлече вниманието на младите хора, да ги провокира и да им напомни да се предпазват. Това е от особено значение, като се има предвид, че според статистиката половината от младите хора у нас започват да практикуват секс на 16-17 години. Приблизително 40% от тях съобщават, че не използват презерватив при първия си полов контакт.

Повече информация за кампанията можете да получите на адрес http://www.unaids-bulgaria.org/index.php?magic=0.252

Екипът на МЦ Надежда Репродуктив Пловдив подкрепя постоянно инициативите за профилактика разпространението на ХИВ, както и активно работи за опазване на репродуктивното здраве на живеещите с ХИВ.